"Хората искат ясно поета отговорност”, категоричен е държавният глава

„Времето за декларации от страна на политическите партии изтече. Хората искат ясно поета отговорност”.  Това обяви държавният глава Румен Радев при посещението си в Тополовград.Той допълни, че до петък трябва да връчи мандата за съставяне на кабинет. 

 

По повод мигрансткия натиск държавният глава посочи, че според него това е проблем, но държавата взима адекватни мерки. 

Това е проблем и аз мисля, че наред с нарастването на миграционния натиск държавата ни взема адекватни мерки. "Над 4 млн. лева са необходими на месец за усилване, така че и армията да се включи и усили охраната на границата с Турция. Тези пари ги има в резерва, но от парламента зависи да актуализира бюджета", посочи той. 

ТРЕТИЯТ МАНДАТ: Част от партиите сядат на масата за разговори

На въпрос, дали обвързва връчването на третия мандат за съставяне на кабинет с актуализацията на бюджета той отговори: "Първо, аз не съм обвързал връчването на мандата с актуализация на бюджета, но това е нещо което трябва да се случи и аз призовавам нашите народни представители, освен да изслушват министрите, да бъдат отговорни". 

По думите на държавния глава диалогът между партиите и президентската институция е важен, но много по-важен е диалогът между самите партии, които трябва да намерят формула да сформират правителство.

Радев: Ще победим страха и унинието, за да просперира България

"Времето неумолимо изтича. Аз мога да забавя до петък. Всички опции са възможни, но аз чакам много ясна заявка от партиите към хората, към гражданите, че те са в състояние да сформират устойчиво мнозинство. От всички разговори, които водих тези дни със стотици граждани, българите гледат с голяма надежда. Но партиите трябва да знаят, че търпението на българите се изчерпва. Когато се правят тънки партийни сметки сметки - да се мисли за интересите на хората. Партиите трябва да докажат че имат място в този парламент". 

„Всички опции са възможни. Чакам ясен сигнал от партиите – те трябва да решат. Липсва една много важна думичка в нашия парламент – компромис”, отговори Радев на въпрос на коя партия ще връчи третия мандат. Той беше категоричен, че до последния момент се надява  диалогът между партиите да се води по такъв начин, че да постигнем успех. "Иначе отиваме на предсрочни парламентарни избори", заяви държавният глава. 

По време на среща с кмета на Тополовград Божин Божинов и представители на неговия екип, Румен Радев поиска финансова децентрализация за общините.

„Това ще ги освободи от недобросъвестен натиск от страна на изпълнителната власт”, смята президентът.

„Концентрацията на финанси и инвестиции в регионалните центрове и намаляването на вниманието към по-малките населени места е пагубно за България. Голямата задача е да се преборим с огромните дисбаланси в регионалното развитие”, заяви президентът.

Представителите на местната власт призоваха за премахването на субективния фактор при разпределянето на правителствените субсидии към общините, както и да бъдат отчитани техните реални и специфични  характеристики.

По думите на държавния глава независимото финансиране на общините от централния бюджет ще улесни инициативността и ефективните решения на местно ниво. 

Като съществен проблем за общината представителите на местната власт откроиха здравеопазването. В Тополовград има само един спешен екип, който отговаря за всички населени места, някои от които са разположени на десетки километри едно от друго. Отправен бе и призив за по-бързото въвеждане на системата за спешна медицинска помощ по въздуха, която е включена в Националния план за възстановяване и устойчивост.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК