Пристигащите ще бъдат поставяни под карантина, ако не отговарят на определени условия

Румъния въвежда нови ограничителни мерки за пристигащите от България, считано от днес - 29 август 2021 г. По информация на българското посолство в Букурещ пътници, които не са ваксинирани, не са преболедували COVID-19 и не разполагат с документ за отрицателен резултат от PCR тест, ще подлежат на 14-дневна карантина.

Нови изисквания за влизане в България (ЗАПОВЕД)

Българските граждани няма да бъдат поставяни под карантина ако отговарят на някои от следните условия:

- да са ваксинирани срещу SARS-CoV-2, като до влизането им в Румъния трябва да са изминали най-малко десет дни от завършването на пълната схема за ваксинация. Поставянето на ваксината и датата на завършването на пълната схема на ваксинация се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ, издаден от здравното звено, където е била поставена ваксината. Той трябва да е на езика на съответната държава, както и да е преведен на английски език;

- да представят отрицателен RT-PCR тест за COVID-19, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или преди влизане в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт). Необходимо е негативният резултат от RT-PCR тест да се докаже с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ, издаден на езика на съответната държава и преведен на английски език;

Нови правила за българите, пътуващи към Белгия и Испания

- през последните 180 дни са преболедували COVID-19, като към датата на влизане в Румъния да са изминали най-малко 14 дни от датата на потвърждаване на заразяването. Преболедуването на COVID-19 се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ за положителен резултат от RT-PCR тест за коронавирус от датата на потвърждаване на заразяването, издаден на езика на съответната държава и преведен на английски език.

От карантина се освобождават и деца до 6-годишна възраст включително, както и транзитно преминаващи граждани, но при условие че напуснат Румъния в рамките на 24 часа от влизането им в страната.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към: посолството на България в Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 и на мейл Consular.Bucharest@mfa.bg.