Бурята взе жертва

Един човек е загинал, а един милион домакинства са без ток, след като ураганът „Айда” връхлетя американския щат Луизиана.

Това е една от най-силните бури в историята на щатите и се случва точно 16 години след урагана „Катрина”, който опустоши Луизиана и Мисисипи. 

 „Айда” се стовари с такава мощ, че обърна течението на река Мисисипи. Стихията достигна бреговете на Луизиана с ветрове със скорост от 230 км/ч.

„Когато майката природа хвърли върху вас буря с такава мощ, с такова вълнение, ветрове и дъжд, последиците ще бъдат опустошителни”, заяви Джон Бел Едуардс, губернатор на Луизиана.

16 ГОДИНИ СЛЕД "КАТРИНА": Ураганът "Айда" заплашва да удари Луизиана

Макар и степента на бурята да беше понижена на втора, през нощта поривите на вятъра все още достигаха до 175 км/ч. „Айда” се очаква да продължи да губи сила с придвижването на окото й към Батън Руж, но въпреки това вероятно ще остане от поне първа степен. Целият Ню Орлиънс е без ток, като единственото електричество в града идва от генератори. Метеоролозите предупреждават, че части на югоизточна Луизиана мога да бъдат негодни за обитаване в продължение на седмици.

„Водата се покачва. Хората са в домовете си и вече получаваме съобщения за нива на водата до гърдите. Положението е много тежко и засега не се вижда подобрение”, обясни Синтиа Лий Шенг, президент на окръг Джеферсън, Луизиана.

Снимки и видеа показаха големи наводнения и щети, а местни медии съобщават за разрушени домове, наводнени улици и повалени дървета и електрически стълбове. В град Галиано бурята отнесе части от покрива на болница, но за щастие няма пострадали. Засега системата за защита от наводнения, изградена след урагана „Катрина” през 2005 г., показва, че върши работа. Оттогава насам са инвестирани 14 млрд. долара за изграждане на диги.