Преди 16 години крайбрежието беше опустошено, загинаха близо 2000 души

Ураганът „Ида” връхлетя Куба в петък и заплашва да удари американския щат Луизиана с унищожителна сила в следващите часове. Стихията бързо прерасна от тропическа буря в ураган със скорост на вятъра от 130 км/ч.

Тропическата буря "Ида" се засили до ураган

Властите са евакуирали над 10 хиляди души. До момента няма информация за загинали. Очаква се „Ида” да се усили до изключително опасен ураган от 4-та категория със скорост на вятъра от 225 км/ч, когато достигне американското крайбрежие в неделя. На същата дата, преди 16 години ураганът „Катрина” опустоши крайбрежието на Луизиана и отне живота на 1800 души.

„Времето не е на наша страна. Обявена е задължителна евакуация за нашите райони извън системата защитни диги. Националната метеорологична служба и губернаторът на Луизиана ни уведомиха, че не можем да наредим задължителна евакуация на целия град, защото нямаме време”, обясни кметът на Ню Орлиънс Латоя Кантрел.

„Това ще бъде буря, която ще промени живота на неподготвените и на онези, които не са готови да поемат всичко, което „Ида” ще хвърли върху нас”, смята метеорологът Бенджамин Шот.