Губернаторът на Луизиана обяви извънредно положение

Тропическата буря "Ида" се засили до ураган и се очаква да връхлети крайбрежието на САЩ в Мексиканския залив около град Ню Орлиънс, предаде Ройтерс. В момента природното бедствие се намира над кубинския остров Хувентуд, южно от остров Куба. Скоростта на съпътстващите ветрове достига 120 километра в час.

Ураганът „Хенри” в САЩ: 21 души са загинали, много други - в неизвестност

Снощи губернаторът на Луизиана обяви извънредно положение. Възможно е южният американски щат да бъде връхлетян от ураганни ветрове със скорост от около 177 км/ч, с пориви, достигащи към 210 км/ч, предупреди американският Национален център за ураганите (НЦУ).

Бурята Хенри причини наводнения в щата Роуд Айлънд (ВИДЕО+СНИМКИ)

Губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс призова местните жители да се подготвят за наближаващото природно бедствие. "Този вид опасности създават допълнителни трудности, защото времето за подготовка е изключително кратко. До събота вечерта всеки трябва да е на мястото, където възнамерява да прекара бурята", каза Едуардс.

Властите в Ню Орлиънс наредиха задължителна евакуация на всички хора, които не са защитени от системата от диги в района. Останалите местни жители може да се евакуират на доброволна основа.

Ураганът "Грейс" взе жертви в Мексико, сред тях и деца (ВИДЕО+СНИМКИ)


Прогнозите са в следващите часове бурята да премине близо до или над Западна Куба, докато се придвижва на север със скорост от 24 км/ч, заяви НЦУ.

Евакуират 70 000 в Куба заради тропическата буря "Елза"

Очаква се обаче, когато преминава над топлите води на Мексиканския залив, "Ида" рязко да набере сила и скорост и да създаде опасност за крайбрежието на американските щати Луизиана, Мисисипи и Алабама, казаха метеоролозите.

Източник: БТА