Ще се стигне ли до връщане на пациенти?

Болниците в Русе са пред колапс! Три от петте здравни заведения в региона са препълнени. В болницата в Бяла ситуацията е критична, защото не достигат апарати за обдишване, а няма къде да бъдат препратени нуждаещите се пациенти.

„От 20 август нашата болница има 31 легла за лечение на COVID-19. От една седмица всички те вече са заети. Нямаме възможност за никакво приемане на пациенти. Пренасочваме хората към лечебните заведения в Русе”, обясни прокуристът на  МБАЛ „Юлия Вревска” в Бяла - Димитър Димитров.

Ръст на новозаразените и починалите от COVID-19 у нас

Той добавя, че се наблюдава тенденция за нужда от интензивно лечение на новите пациенти.

„Проблемът с апаратурата не стои на дневен ред. Имаме 36 легла за интензивно лечение и от два дни те са пълни. Липсата на свободни легла в интензивния сектор е изключително притеснителна”, каза административният директор на УМБАЛ „Медика” – Руси – Алисе Муртезова.

Според нея влошаването при Делта варианта на вируса настъпва изключително бързо.

„Четвъртата вълна все още е в динамика. При нас лежат основно неваксинирани болни. Процентът на повторно боледуващите и ваксинираните е много малък. Ваксини има много, но хората не са ваксинирани”, обясни директорът на белодробната болница в града.

Повече по темата гледайте във видеото