Планира се и поскъпване на услугата от януари

Парното в София ще поскъпне от януари. Новината дойде в момент, в който около „Топлофикация – София”  се завихри нов скандал.  От 1 октомври централата остава без лиценз.  Според служебния министър на екологията през последните години горивните компании у нас не са положили достатъчно усилия да спазват екологичните норми.

"От 26 горивни инсталации, 4 не са получили дерогация или не са с потвърдени комплексни разрешителни", заяви служебния министър на икономиката Асен Личев.

„Топлофикация- София” е сред дружествата, които не покриват критериите, за да продължат да работят. Но, от енергийното министерство уточниха, че разрешителното им не е отнемано, а чака да бъде удължено. "Искам да кажа, че състоянието на „Топлофикация” е изключително важно за енергийната система", категоричен е Андрей Живков, служебен министър на енергетиката.

Мая Манолова: 405 000 домакинства в София може да останат без парно

И допълни - без „Топлофикация-София”  енергийните дружества няма да издържат на натоварването през зимата. "При отпадане на „Топлофикация-София” мрежата ще се натовари допълнително”, посочи енергийният министър.

От Топлофикационното дружество обясниха, че еконормите не се покрити, защото горивните съоръжения са стари и се ремонтират бавно.

"При технология от 60-те години каквито и пари да се по харчат ние не можем да постигнем този резултат, който искат от Европейската комисия", заяви Александър Александров,  изпълнителен директор на "Топлофикация - София".

„Пълен абсурд”: Мъж получава сметки за стотици левове, без да пуска чешмата

От Изпълнителната агенция по околна среда отговориха - разрешително ще има, когато бъде спазен законът."Да изпълни задължението си по закона за опазване на околната среда", заяви Росица Карамфилова, Изпълнителна агенция по околна среда.

На този фон дойде и новината, че всъщност парното пак ще поскъпне. От януари. За да продължи да работи, „Топлофикация-София” ще получи гратисен период от 3 години. За да не останем без топла вода и парно в началото на зимата.

"Трябва ли софиянци да се притесняват, че ще се къпят и топлят с горе-долу незаконно функциониращо предприятие, докато си се тровят?”, попита Арман Бабикян.

Какво показват изравнителните сметки за парно?

„Няма никаква опасност за спиране на парното при никакви обстоятелства. Конституционно е гарантирано още през 2010 година, че парното в София не може да спре при никакви обстоятелства”, категоричен е Александър Александров.

И обеща „Топлофикация” да се превърне в едно от зелените дружества на София.