Тя е дом на най-младия природен парк у нас

Тази седмица в рубриката „Дотам и обратно" Николай Василковски ни отвежда до края на България - в прекрасната Беласица планина и нейния връх Радомир.

Накъдето и да се обърне човек, природата там го залива с неземна красота. Малко позната, приказно дива, но гостоприемна - така посреща Беласица - планината, простряла снагата си върху територията на три държави, дом на най-младия природен парк у нас.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Из потайностите на Рилския манастир с Бойка Велкова (ВИДЕО)

Сред десетките маршрути, прорязващи вековните гори към голите върхове Николай Василковски избира този от хижа “Конгуро” към първенеца Радомир, скрит в облаците на 2029 метра. От Петрич с автомобил може да се стигне почти до самата хижа - 15 километра, като последните 5 са по здрав черен път.

С колата се стига до хижа „Конкуро”. Бившата гранична застава е превърната в място, където човек може да си отпочине, преди да поеме нагоре.

„ДОТАМ И ОБРАТНО": По стъпките на Иван Вазов в Искърското дефиле (ВИДЕО)

От там нагоре се влиза в „Подгорието” - така е известен северният горски пояс на Беласица, скрил в пазвите си вековни букови и кестенови дървета, наричани от местните хора “баби”. Може да се върви по широк коларски път или пък да се избере по-трудната и по-стръмна пътека, която скъсява разстоянието. И в двата случая маркировката е достатъчно ясна, за да не загуби човек посоката към крайната цел.

В един момент горският пояс във високата част на планината, на около 1500-1600 метра надморско равнище, свършва. Оттам нататък започват красивите гледки.

Повече по темата гледайте във видеото.