Той и сестра му осъдиха България заради мораториум върху царцските имоти

Симеон Сакскобургготски с първи коментар, след като съдът в Страсбург реши, че мораториум върху царските имоти нарушава правата на семейство му. Съдът постанови, че България трябва да заплати на жалбоподателя 5000 евро заради разходите по делото. 

„Едно нещо е да се защитава човек, а друго е да съди България. Ако някой е дал живота си за България, мисля, че това съм аз. Да не бързат с подобни изказвания. Като му дойде времето ще се прозинеса и за решението", коментира Саксобурготски.

Причината за решението на съда е  мораториумът от 2009 г, който забрани на царското семейство да се разпорежда с имотите си. Симеон Сакскобургготски обаче е против формулировката, че е осъдил България.

„Едно нещо е да се защитава човек и да държи на правото, друго е да се съди България и никой да не си позволява такава работа. Защото ако някой е дал живота си за България, мисля, че съм аз”, заяви Симеон Сакскобургготски.

Той и семейството му настояваха  още държавата да признае правото им на собственост върху имотите „Ситняково” и „Сарагьол”. Съдът обаче остави решението да бъде взето между жалбоподателите и държавата.

„Като му дойде време ще се произнеса и за решението, защото са 52 страници и 12 години. Проверили са всичко в съда в Страсбург. Ще трябва да се обсъди и, както самият съд предлага, 6 месечен период, за да се договорим с държавата”, заяви Сакскобургготски.

Бившият премиер коментира и актуалната политическа обстановка като даде съвет на депутатите.

„Погледне на нещата по един прагматичен, реалистичен начин и да бъде за добро на всички”, призова Сакскобургготски.

Той говори по темата след като днес присъства на освещаването на възстановения параклис в царския дворец „Врана”. Сега той ще бъде достъпен за посетители всяка неделя.