Крайният срок за включване в президентската надпревара е 17 часа на 12 октомври

Два месеца преди изборите, фокусът започва да се измества върху имената на хората, които ще влязат в битката за нов президент. Ще влезе ли нов човек на „Дондуков 2” или настоящият държавен глава Румен Радев ще остане на поста още един мандат, ще разберем през ноември.

ГЕРБ обсъжда името на Петър Стоянов като кандидат-президент

В момента големият въпрос е кой влиза в битката за поста. ГЕРБ все още не са обявили своя кандидат, но за втори пореден ден лансират името на Петър Стоянов. Заради това часове по-късно Стоянов отрече свое участие в изборите. „Демократична България” и ДПС запазват мълчание. Зад Румен Радев засега са БСП, „Има такъв народ” също деклаираха подкрепа, както и част от „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

Известното до момента за кандидата на ГЕРБ – търси се мъж, но не Бойко Борисов и Даниел Митов. От партията публично обсъждат човек, който вече е бил в Президентството. Държавният глава в периода 1997-2002 година Петър Стоянов.

Петър Стоянов обяви ще бъде ли кандидат за президент от ГЕРБ

„Най-успешният български президент до момента. Човек, който е извадил страната от ръба на гражданската война. Преди всички президентски избори след 2001 г. името на г-н Петър Стоянов винаги е обсъждано, включително и в момента”, посочи Тома Биков.

Името на Петър Стоянов вече предизвика реакция в останалите партии.

„Ако ГЕРБ са решили зрелищно да загубят още едни избори, нека да продължават с Петър Стоянов. Днес, ако излезе на улицата, според мен, ще се чудят кой точно беше той”, смята Александър Симов от „БСП за България”.

”Един от най-успешните президенти, които България е имала, но някой да се качва на гърба на Петър Стоянов, го намирам за доста непочтено”, каза Мария Капон от “Изправи се БГ! Ние идваме!”..

В отбора на Румен Радев сигурни са БСП. Те бяха и първите, от които той потърси подкрепа, когато обяви желанието си за втори мандат.

Симов: Радев каза, че няма да предаде леви хора

„Той каза фразата: „Не съм аз човекът, който ще предаде левите хора.” За мен към момента това е достатъчно добър отговор”, обясни Симов. Подкрепа дойде и от „Има такъв народ”. Слави Трифонов на няколко пъти коментира, че Радев има всички необходими качества за поста. Сред формациите, които още не са взели решение, е „Демократична България”.

„Нашата стратегия в момента се обсъжда. Ние сме коалиция от 3 партии. В момента, в който решим по какъв начин ще се явим на президентските избори, ще научат всички”, обясни Антоанета Цонева.

Отделните формации, обединени в  „Изправи се БГ! Ние идваме”, също тепърва ще решават.  Как ще постъпи ДПС, също е под голям въпрос. Крайният срок за включване в президентската надпревара е 17 часа на 12 октомври.

А Петър Стоянов заяви в позиция, че няма да се кандидатира за президент. В нея той посочи, че нито му е предлагано, нито той е искал да бъде издиган за президент. И пожела успех на следващия държавен глава.