Сменени са министрите на финансите, икономиката и транспорта

За първи път в историята на България служебно правителство поема властта за втори път. Отговорността за управлението на страната ни отново отива в ръцете на кабинета Янев. Който тази сутрин дойде на „Дондуков” 2, за да чуе от президента и оценка, и задачи, и предупреждение. А след това и да обещае да се ръководи още няколко месеца от интересите на народа. Големи изненади нямаше. Премиер остава Стефан Янев, а нови министри ще има в три ведомства - на икономиката, финансите и транспорта.

„Вие вече доказахте, че имате характера не само да се изправите срещу тежкото наследство, но и да работите за бъдещето на България”, обърна се президента към служебния кабинет.

И новите, и старите министри чуха, че са се справили с реформите в различни сектори на държавата. Както и че са организирали честни избори. 

„Противопостави се на модела на завладяната държава”, каза Радев.

След похвалите държавният глава не спести и критики. Но не към своите министри, а към бившите управляващи.

„Можем да погледнем с удовлетворение към месеците, в които носехме отговорност за управлението на България. През този период служебното правителство проведе честни избори - за първи път - с машинен вот. Разкри тежкото наследство, разруха в социалните системи, беззаконието в големите инфраструктурни проекти. Сезира прокуратурата по установените злоупотреби и задвижи контролните системи на държавата. Постигнат беше рекорден икономически ръст и исторически ниска безработица. Правителството актуализира бюджета и пенсиите. Реформата в ТЕЛК прекрати унижението над хиляди български граждани. Усъвършенства се Планът за устойчивост. Радвам се и съм благодарен, че защитихме последните девствени плажове по нашето Черноморие. Спряхме изгарянето на вредни отпадъци. Служебното правителство овладя кризата в енергетиката, овладя хаоса около кризата COVID-19", каза Радев в обръщението си към министрите. И изрази мнение, че именно те са върнали част от доверието на българите в институциите.”, каза Радев.

А после – критикува и партиите.

„"За съжаление, политическата класа не възприе модела на служебното правителство и посланието на обществото. НС не успя да излъчи редовно правителство в условие на криза. За първи път в историята си България е в ситуация едно служебно правителство да наследява друго. Върху вас ще се изсипят последствията от десетилетия на безхаберие, застой, корупция и некомпетентност в различни области.”, каза Радев.

Заради това и президентът отново раздаде задачи.

„Аз очаквам от вас наред с укрепването на държавността и подготовката на следващите избори, вие да продължавате с разумни стъпки за излизане от кризата и подобряване на живота на хората”, каза Румен Радев.

Но и предупреди новия си стар кабинет.

„Срещу вас ще продължават да се хвърлят огромни ресурси – парите, медиите и влиянието на хората, които имат държавата за своя бащиния. Ще ви организират протести, стачки и компромати. Ще ви товарят с греховете на старата власт”, каза Румен Радев.

А накрая гласува доверие.

„В този сложен за цялото ни общество момент моят избор отново е върху вас”, каза президентът. И чу обещание.

„Предстоят тежки месеци и ще е необходимо да се полагат още усилия за справяне с проблемите на хората. Уверен съм, че следващият служебен кабинет ще се справи с тази тежка задача”, каза премиерът Стефан Янев.

Ето състава на служебния кабинет:

Стефан Динчев Янев за служебен министър-председател на Република България;

Гълъб Спасов Донев за служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Бойко Илиев Рашков за служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Атанас Ангелов Пеканов за служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Валери Иванов Белчев за служебен министър на финансите;

Георги Великов Панайотов за служебен министър на отбраната;

ДЕПУТАТИ ЗА 57 ДНИ: Скандал след скандал и нулева законодателна активност

Стойчо Тодоров Кацаров за служебен министър на здравеопазването;

Виолета Колева Комитова за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков Денков за служебен министър на образованието и науката;

Светлан Христов Стоев за служебен министър на външните работи;

Янаки Боянов Стоилов за служебен министър на правосъдието;

Велислав Величков Минеков за служебен министър на културата;

Асен Петров Личев за служебен министър на околната среда и водите;

Христо Георгиев Бозуков за служебен министър на земеделието, храните и горите;

Христо Владимиров Алексиев за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Даниела Тодорова Везиева за служебен министър на икономиката;

Андрей Стефанов Живков за служебен министър на енергетиката;

Стела Иванова Балтова за служебен министър на туризма;

Андрей Георгиев Кузманов за служебен министър на младежта и спорта.