Собствениците на ресторанти искат да работят без ограничения

Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с представители на туристическия бранш. На нея беше обсъдено разпределението на парите от бюджета, които са предвидени за сектора във връзка с последиците от COVID пандемията. Правителството и бизнесът си дадоха 10 дни, за да търсят решения за сектор "Туризъм" в условията на COVID-19.

Държавата спира помощите за туроператорите

Обсъдено е средствата, отделени за туристическия сектор в актуализирания бюджет, да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес в страната. Търси се и пакет от документи, които да удостоверяват именно сигурността на посетителите. Още днес трябва да започне вземането на практическите и финансово-икономически мерки за обезпечаването на туристическия сезон за 2022 г. Браншът остава в протестна готовност. Бизнесът продължи да настоява да работи без вечерния час и ограниченията, ако и персонал, и посетители са ваксинирани или с отрицателни тестове. 

На срещата беше постигнат единствено консенсус парите от актуализирания бюджет за туризма - 70 милиона лева, да отидат за стимулиране на ваксинацията. Идеята е  да бъдат раздадени ваучери за туристически услуги на имунизирани.

 

 

"Туризмът е важна част от нашата икономика. Стремежът ни е да проявим нашата грижа и да намерим общ език по отношение на това, което предстои", заяви премиерът Янев в началото на срещата. 

По думите му основната цел е да се намери баланс между прилагането на мерките за опазване на здравено на гражданите с оглед на предстоящия зимен сезон. 

Част от представителите в туристическия бранш заявиха, че не са съгласни с предложението на министъра на туризма Стела Балтова средствата да бъдат разпределени пропорционално между всички фирми. В същото време собствениците на ресторанти не настояват за държавни помощи, а да работят без ограничения за вечерен час и капацитет. 

След срещата при премиера стана ясно, че браншът има 10 дни, за да предложи вариант, по който ще продължи работата си оттук насетне. Докато не бъде взето окончателно решение, ресторанти и заведения обявиха, че бойкотът им продължава и те няма да спазват наложените ограничения.

„Ние ще продължим да работим протестно и в следващите дни ще депозираме в Министерството на туризма отново нашето предложение. Ще предоставим информация, за да можем да работим, пазейки здравето на хората, като същевременно с това не сме в нарушение”, каза Ричард Алибегов.

На днешната среща беше постигнат консенсус само за едно - парите от актуализирания бюджет за туризма да отидат за стимулиране на ваксинацията.

„Държавата има нужда от работещ сектор „Туризъм”. В него всички желаят да работят, да не бъдат ограничавани да дадат своя принос и за икономиката, и за сигурен бизнес”, заяви министърът на туризма Стела Балтова след срещата с туристическия бранш.

Снимка: Георги Димитров

От туристическия бранш искат бързи тестове за влизащи в България