Отговарят политолозите доц. Мария Пиргова и Анастас Стефанов

"Формацията на Петков и Всилиев е в конкуренция с ИТН, но новите политици ще трябва да контактуват с тях, като и партията на Слави Трифонов ще трябва да промени поведението си", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS доц. Мария Пиргова, политолог и преподавател.

Според нея ГЕРБ и ДПС държат на статуквото и и ще се борят то да остане, а новите формации ще трябва да направят ново мнозинство.

Доц. Пиргова смята, че "Продължаваме промяната" са загърбил антикомунизма, което може да доведе до приобщаване на БСП и ако това стане, може да има и правителство.

"Трябва да се признае, че в този си вид БСП повече прилича на ГЕРБ, а левите партии са част от политическия живот и управление в много страни", припомни политологът

За нея БСП отдавна е трябвало да припознае Румен Радев за свой президент, тъй като в това състояние на партията той е плюс за тях.

Мария Пиргова заяви още, че ДПС трябва малко да бъдат маргинаризирани от политическата сцена.

"Има политическа умора в обществото, защото цяла година го занимаваме с избори", каза в предаването Анастас Стефанов, политолог.

"Новата формация на бившите служебни министри може да разчита на избиратели, които гласуват за най-новата оферта, както и симпатизанти на "Демократична България", ИТН и „Изправи се БГ! Ние идваме“, но "Продължаваме промяната" ще трябва да кажат и как ще направят промяната, което декларират", добави той.

Според Стефанов за БСП ще е катастрофа, ако Румен Радев не е техен президент. За ГЕРБ той смята, че електоратът им е твърдо мобилизиран и ако от партията искат да мобилизират допълнителни избиратели от периферията, ще трябва да положат допълнителни усилия.

Вижте повече във видеото.