Това заяви вътрешният министър на брифинг на ГКПП "Калотина"

"Искам да благодаря на министър Вулин, че се съгласи да се срещнем, за да обсъдим теми от взаимен интерес. Говорихме за мигрантския натиск, който безпокои нашата страна. Това неминуемо ще се отрази и върху Република Сърбия. Трябва да засилим нашето сътрудничество в тази посока. Това е проблем, който безпокои и сръбската страна", заяви вътрешният министър Бойко Рашков след срещата със сръбския си колега Александър Вулин. 

 

Двамата са обсъдили и транспортния трафик между двете държави. 

„Тежкотоварните и леките автомобили затормозиха граничните пунктове на нашата страна. Усилията, които положиха властите ни за решаване на този проблем, бяха огромни. Обсъдихме един позабравен проект, който би могъл да реши проблемите. Много добре е, че сръбската страна е в по-напреднал стадий от изграждането на пътя, докато ние сме го изоставили с 6-8 километра. Обсъдихме въпроса за възобновяване на това строителство, така че да можем да осигурим още един пункт, през който да минават леките коли”, посочи Рашков. 

Нелегални мигранти заловени в полицейска операция в София

„Благодаря на българския колега за посещението и за проявения интерес. Между нашите държави, освен неистинската държава Косово, няма други отворени въпроси. Полицейското сътрудничество е на много високо ниво. Ние сме държава, от която мигрантите влизат от европейски страни. Сърбия и България имат едни и същи проблеми, когато става въпрос за мигранти. Никой не го интересува колко бежанци има на наша територия, нито как живеем с тях - само ние самите можем да се защитим и да решим този проблем”, коментира сръбският вътрешен министър Александър Вулин. 

По думите му, чрез сътрудничество с България, може да се намали мигрантската криза. 

„Говорихме за обмен на информация, за съвместни патрули и ще направим всичко възможно мигрантската криза да се усети в най-ниска степен. Няма да разрешим промяна на същността на нашите държави и живот", посочи той. 

Къде живеят задържаните при акцията срещу трафика на хора

По думите му е от общ интерес и за двете държави транспортът на стоки да бъде по-бърз и лесен, но не може това да е за сметка на сигурността. "Нашите президенти договориха отварянето на още едно ГКПП. Това, за което са се договорили, ние ще го извършим", категоричне беше Вулин.