Иззети са множество документи и големи суми пари

В Силистра разбиха схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения. Задържани за 24 часа са шестима души, петима от тях - лекари. Иззети са множество документи и големи суми пари, предаде БГНЕС.

Задържаха 7 души при спецакция за фалшиви ТЕЛК решения

В хода на образуваното производство разследащите установили, че желаещите да се сдобият с фалшиви документи, които водят до завишаване на процента нетрудоспособност на хора в предпенсионна възраст, заплащали сумата от 300 лева на посредник. Той ги предавал по веригата на медицинско лице.

Трифон Бойчев обясни, че документите с неистинско съдържание давали основание на притежателите им да завишават процента на трайната временна нетрудоспособност и получаване на по-висок процент инвалидна пенсия при освидетелстване.

Шефът на ГДБОП: Изваждането на фалшиво ТЕЛК решение струва между 1000 и 1200 лв.

Теодор Желев от Окръжната прокуратура обясни, че са били обезпечени голям брой писмени доказателства като ТЕЛК решения, документация, празни бланки, а сумата от 25 000 лева е иззета от различни лица, у които са извършени претърсванията. Претърсени са били 6 адреса и са задържани 6 лица. Единият, от които задържаните е подбудител и организатор. Сред задържаните са трима лекари, издали съответните документи с невярно съдържание, председателят на ТЕЛК-комисията към МБАЛ–Силистра и лекар от ТП на НОИ. Работата по случая продължава.