Според правилата в момента, електронната безплатна рецепта може да се изпълни само от една аптека

Липсват гъвкави правила в предписването на безплатни лекарства срещу COVID. Пациентите не са улеснени. Диалог със Здравното министерство имаше, но не бяхме чути. Това заяви пред БНР председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. 

„Когато се обезпечи началото на процеса, би трябвало да бъде направено така, че да има възможност за генерично преписване или генерично заместване или поне за тези лекарства да има някакви по-гъвкави правила“

Според правилата в момента, електронната безплатна рецепта може да се изпълни само от една аптека. Ако там няма в наличност всички лекарства по рецепта, могат да бъдат взети само тези, които ги има. Останалите пациентът би могъл да си закупи, но за своя сметка, от друга аптека, коментира проф. Сербезова.

„Може да се случи така, че носителят на рецептата да обикаля в няколко аптеки, защото в момента Касата заплаща такса за обслужване на рецепта“.

Среща между Здравното министерство и Фармацевтични съюз е имало, но решението не е съобразено с мнението на бранша, допълни Сербезова.

„Поискахме среща в Министерство на здравеопазването, за да споделим нашите притеснения, но не сме били въвлечени в процеса. За пореден път“.

Източник: БНР