Той е на стойност 29,2 милиарда евро

Европейската комисия одобри днес Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) на Румъния на стойност 29,2 милиарда евро в заеми и грантове, съобщават румънските медии.

Гърция очаква първия транш от ЕС по Плана за възстановяване до дни

Изпълнителният орган на ЕС се е съобразявал с 11 критерия за оценка. От общата сума 41 процента са предвидени за инвестиции и реформи в сферата на околната среда и "зеления преход", а 21 процента - за дигитализация. Средствата ще бъдат отпускани в зависимост от постигането на целите в течение на петте години, през които се прилага планът. Днешното одобрение от страна на ЕК е важна стъпка за отпускането на 14,2 милиарда евро грантове и 14,9 милиарда евро заеми на Румъния в рамките на програмата на равнище ЕС за възстановяване и устойчивост на обща стойност 800 милиарда евро, отбелязва телевизия Диджи 24.

Пеканов: България ще получи близо 20 млрд. лева по Плана за възстановяване

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи лично днес в Букурещ новината, че Комисията дава зелена светлина на румънския план, съобщава агенция Аджерпрес. На съвместна пресконференция с президента на Румъния Клаус Йоханис и с премиера Флорин Къцу председателката на ЕК каза, че одобрението е дадено след "щателна оценка и много добро сътрудничество". Тя поздрави румънските си домакини за това и им благодари за сътрудничеството.

Финансираните проекти трябва да бъдат завършени до 2026 г. Днешното одобрение от страна на ЕК ще позволи отпускането на 3,6 милиарда евро на Румъния като предварително финансиране. Това представлява 13 процента от общата сума, отпусната на страната. Европейската комисия ще продължи да одобрява отпускането на средствата, като се основава на задоволителното изпълнение на праговете и целите, подчертани в НПВУ.

Източник: БТА