Това заяви вицепремиерът в МС

България ще получи 12,6 млрд. лева по Плана за възстановяване и устойчивост през следващите седем години. Допълнителен икономически импулс се очаква от частни инвестиции, с което общо средствата за страната ни се очаква да достигнат около 20 млрд. лева. Това обясни служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов на брифинг след Министерския съвет.

Какво е заложено в българския План за устойчиво развитие?

Ревизираната версия на Плана съдържа 57 инвестиционни проекта и 43 реформи. Служебният кабинет е надградил с 11 нови проекта и 7 нови реформи. Пеканов отново обясни, че средствата за България не са в риск.

Пеканов подчерта, че важна за Плана е приемствеността. Той е отправил апел към политическите партии да обсъдят две „горещи” теми - в сферата на енергетиката и в сферата на върховенството на закона.

1,8 млрд. лв. за образование и наука в Плана за възстановяване и устойчивост

„Планът изисква да заложим амбициозни реформи, които ще се случат в следващите години. Не е редно и не е правилно служебен кабинет да определи как ще адресираме критиките, например, по отношение върховенството на закона. Тези въпроси са от изключителен политически характер и ние трябва да знаем и да имаме приемственост - какво е готово да гласува следващото регулярно правителство”, обясни още вицепремиерът.