Няма да има глоби за непредадени кодове на преброителите

Уникалният преброителен код не съдържа лична информация, съобщиха във вторник от Националния статистически институт. Така те успокояват гражданите да бъдат спокойни и да оставят кода, залепен на бележка на вратата си, защото така не рискуват да огласят лична информация за домакинствата си.

НСИ: Преброителите не искат лични документи

2 152 368 души са се преброили електронно, сочат данните на НСИ към днешна дата. Всеки, който успешно е попълнил преброителната карта онлайн, е получил на имейла си уникален преброителен код. Той е от 15 цифри и съдържа служебна кодирана информация - за общината, контролния и преброителния участък, в който се намира домакинството. В него няма никаква лична информация, която може да бъде използвана от друг човек. 

НСИ предлага трети начин за преброяване

В страната преброителите използват различни практики за събиране на кодовете от хората, които са се преброили електронно. Освен сините "закачалки", те залепват съобщения във входовете със своя телефон или имейл. Независимо как преброителят е оставил контактната информация, можете да се свържете с него и да предадете кода. Ако по някаква причина ви е невъзможно, не се безпокойте – няма да бъдете глобени, а преброяването ви е завършено и валидно.