За президентските избори са регистрирани 12 партии и пет коалиции.

21 партии и 7 коалиции са се регистрирали за участие в парламентарните избори. Отказ от регистрация е получила само „Българско лято”. Причината е, че оттам не са предоставили в ЦИК  пълен комплект документи. Регистрацията за парламентарните избори приключи.

До момента за президентския вот са се регистрирали 12 партии и 5 коалиции. Срокът е до 4 октомври.

Същевременно от ЦИК обсъждат обявяването на нова обществена поръчка за допълнителни машини за гласуване. Не е решено още дали да е за 1600 устройства, или малко повече. 

Предишната обществена поръчка за 1600 устройства беше прекратена, защото и двете оферти са били над прогнозната стойност, обявена по поръчката, обясни Росица Матева на брифинг.

Сега обаче от ЦИК имат уверения, че ще бъде осигурена необходимата сума. Взима се предвид и очакваната по-висока избирателна активност.

„Попитахме с писмо, ако обявим нова поръчка, дали ще бъде осигурено финансирането. Получихме отговор от министъра на финансите, че необходимите средства ще бъдат осигурени”, обясни Матева.

Продължава да се обсъжда и въпросът дали ще гласуваме с една карта, или с две. „Намерението на ЦИК е да се гласува с 1 карта”, допълни Матева.

На вота на 14 ноември ще гласуваме в 11 643. Избирателите по списъци са 6 708 189, сочат още прогнозните данни на ЦИК.

На 616 места в чужбина ще бъдат разкрити секции за гласуване.