Обявиха частично бедствено положение в Каварна

Извънредна среща в МВР заради заседналия край Камен бряг кораб „Vera Su”, а министърът на околната среда и водите Асен Личев дава „Морска администрация” на прокуратурата.

Вече са готови и първите резултати от анализа на морската вода, а спасителната операция временно е спряна. Очаква се обаче тази нощ вълнението на морето да се засили още повече, а това да наложи евакуацията на екипажа. Междувременно обявиха частично бедствено положение в община Каварна заради заседналия кораб. Заповедта влезе в сила от 17 часа днес.

Обявиха частично бедствено положение в Каварна

Силното вълнение на морето отново осуети плановете за освобождаване на кораба, а притесненията за хората на борда се засилват.

 

 

Деветчленният екипаж на кораба посрещна своята десета сутрин на българското Черноморие.

Заради опасната ситуация в местността Яйлата пристигнаха областният управител на Добрич и кметът на Каварна. „За мен е по-добре екипажът да стои до последно там. Всеки екипаж при такава ситуация има действия при аварийно разписание. Корабът разполага със спасителен плот, има спасителна лодка”, заяви капитан Димитър Димитров.

Задава ли се азотен апокалипсис заради заседналия кораб „Vera su“?

Опасенията са, че може корабът да се разбие в скалите при по-голяма вълна. „При такава ситуация със заседнал кораб винаги има опасност и затова е много важно корабът да се наблюдава постоянно", посочи Димитров.

Той има и теория за причината, довела до засядането на кораба в плитчините. „Очевидно става дума за навигационна грешка, която е често срещана особено в днешно време при голямата интензивност на корабоплаването. Екипажите са доста натоварени", казва Димитров.

По думите на химици заради кризата с кораба, околната среда остава застрашена. „Първичното увреждане би било по-скоро кратко, но по-нататък средата на това място може би с месеци и години няма да се възстанови ", смята Антон Кръстев.

Рибата в региона също е опасна за консумация, твърдят експерти.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.