Документите си в ЦИК подадоха 12 независими кандидат-президентски двойки

Днес изтече последният срок, в който инициативните комитети можеха да се регистрират за президентския вот. Документите си в ЦИК подадоха общо 12 независими кандидат-президентски двойки. Сред тях са трите комитета на основните претенденти - на настоящия президент Румен Радев, на ректора на Софийския университет Анастас Герджиков, както и на шефа на ВКС Лозан Панов. 

Проф. Герджиков се регистрира за президентските избори (ВИДЕО+СНИМКИ)

В последните възможни часове проф. Анастас Герджиков и полковник Невяна Митева официално се отправиха към битката за „Дондуков“ 2 с Инициативния комитет, който застава зад тях. „Важно е българският народ да избере хората, които искат да го представляват пред света и вътре в страната. Смятам, че нашите кандидати ще се покажат достойни точно за тази функция”, заяви Радомир Чолаков - председател на Инициативния комитет.

В предизборната надпревара проф. Герджиков влизал с добри намерения към опонентите си за поста. „Кампанията, която нашите кандидати ще водят, ви обещавам, че ще бъде абсолютно конструктивна и делова. Не мисля, че нашите кандидати ще отправят каквито и да е забележки към останалите кандидати”, каза още Чолаков.

На фона на заявката на проф. Герджиков, че иска да обедини всички българи и всички партии, към този момент само ГЕРБ е дала подкрепата си. Други партии все още не са търсили Инициативния комитет. „Президентът на България трябва да очаква и трябва да получи подкрепа от всички българи. Не може при избор на президент българите да бъдат делени на партии”, посочи Радомир Чолаков.

Внесоха кандидатурата на Лозан Панов за президентските избори (ВИДЕО)

Разговори с политически партии засега не водят и от Инициативния комитет зад кандидатурите на Лозан Панов и Мария Касимова. „Ние се надяваме, че партиите от демократичната общност, които са въздигнали също в своя ценност правосъдието и върховенството на правото, ще имат възможност и желание да подкрепят тази кандидатура”, заяви Велислав Величков, председател на Инициативния комитет.

След като се регистрираха в последните възможни минути, от комитета зад Панов и Касимова заявиха и какви са очакванията им за надпреварата. „Влизаме с голяма надежда в тази кампания - надежда да бъдат чути нашите послания, посланията на г-н Панов, както и да вдигнем високо темата за справедливостта, върховенството на правото, демокрацията и запазването духа на парламентаризма”, посочи Велислав Величков.

Заради това и призовават за подкрепа. „Очакваме подкрепа от демократичната общност и от всички свободни хора, които търсят своя избор и все още не са го намерили в другите кандидатури”, допълни Величков.

На финала на регистрациите да препотвърди своето участие в битката за „Дондуков“ 2 в Централната избирателна комисия отново се записа фолкпевицата Луна.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.