„10% от БВП на света минава през такива компании", каза още той

Над 300 световни политици, държавници и милиардери са укривали богатства в офшорни компании, за да избегнат плащането на данъци. Това показва ново мащабно международно разследване на журналисти от цял свят, наречено „Пандора пейпърс” или „Документите Пандора”. В студиото на „Здравей, България” темата коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев

"ДОСИЕТАТА ПАНДОРА": Сръбски министър си купил апартаменти по българското Черноморие (ОБЗОР)

„Съществуването на офшорните компании не е незаконно, но е неморално”, каза той.

„10% от БВП на света минава през офшорни компании. Самото им съществуване е направено, за да се спестят данъци. Не да се укрият, а да се спестят. Много компании в началото използват такива данъчни райове, каквито има на различни места по света, за да използват това”, коментира Керемедчиев.

Държавни ръководители от цял свят са укривали данъци в офшорни сметки

„С тези офшорни компании всичко започна като нелоша идея за привличане на инвестиции, но след това зад тях започнаха да се появяват много мръсни пари и такива, свързани с корупционни практики”, посочи още бившият зам.-министър на външните работи.

„Проблемът е, че офшорните компании са прекрасен параван за пране на пари и за нелегални схеми. Възможно е през такава компания да влязат пари в България като чуждестранна инвестиция и човек да си купи каквото пожелае у нас без да се знае, че собственикът е именно той”, каза Милен Керемедчиев.

Целия разговор гледайте във видеото.