Световната седмица на Космоса е от 4 до 10 октомври и тази година е посветен на жените в професията

По повод Световната седмица на Космоса, посветена на жените астронавти, беше създадена специална кукла Барби. Нейният модел е италианската астронавтка Саманта Кристофорети.  

Малката Саманта изпадна символично в безтегловност, за да вдъхнови момиченцата да изберат професии в сферата на науките, технологиите, математиката и астрономията.

В момента италианката се обучава за следващата си мисия до Международната космическа станция през април. Куклата по нейно подобие също преминава през подготовката на астронавтите преди да полетят в необятното пространство.

„Едно от нещата, от които всички наистина се интересуваме, е да вдъхновим следващото поколение, младите момчета и момичета, да започнат кариера в областта на науката и технологиите. Това е наистина важно! Куклата по мой образ вече премина през параболен полет, така че има някакъв опит с безтегловността. Надявам се, че по този начин ще запалим искрица у децата! Дори и едно момиче да реши да стане космонавт, ще е наистина невероятно!“, казва Саманта Кристофорети. 

Звезда от "Стар Трек" става най-възрастният космически турист (ВИДЕО)

В рамките на проекта Барби споделя образователна информация за Космоса на сайта си, а приходите от куклата ще бъдат дарени на организацията "Жените в космоса" за стипендия за докторантура.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.