Как се контролира пандемията и има ли случаи на фалшиви ваксинации, питат още от ВАП

Има ли разписани правила за прием на деца с COVID-19 в болници и има ли регламент за прилагането на щадящи тестове в детските колективи? Как се контролира пандемията и има ли случаи на фалшиви ваксинации? По тези въпроси Върховната административна прокуратура е изискала информация от здравния министър Стойчо Кацаров. Повод за питането е растящата заболеваемост сред децата до 19 години.

Близо 3000 нови случая на COVID-19 у нас, от тях 300 са деца

От ВАП искат здравният министър да предприеме действия по контрола за спазване на противоепидемичните мерки. Държавното обвинение пита още има ли заповед за контрол на ваксинациите, какво гласи тя, има ли констатирани нарушения и засечени случаи на издаване на фалшиви сертификати.

Служебният министър на здравеопазването трябва да изпрати информация и за това има ли акт за проверка на лица с ваксинационен сертификат (дали имат реално поставени ваксини) и как се регламентира това.

Следва да се изясни и издаван ли е регламент за контрол по отношение на лабораториите, които правят тестове за коронавирус. Служебният здравен министър следва да изпрати и информация дали се урежда извършване на анализ на причините на високата смъртност на заболели с коронавирусна инфекция у нас и търсят ли се възможности за промяна на тази тенденция, а така също и дали са регламентирани медицински практики за лечение и прием в болници. 

Министерство на здравеопазването следва да изпрати информация до ВАП в кратък срок.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.