Причината са десетките случаи на превишаване на нормите

Протест срещу мръсния въздух в Димитровград. Недоволстващите вече няколко месеца се оплакват от задушливи миризми, а от екоиспекцията са отчели над 20 превишавания на нормите за серен диоксид. Според протестиращите причината е във възобновилия работа през май ТЕЦ „Марица” 3.

През май той възобнови работа, след като няколко години беше част от студения резерв. От тогава започнаха и оплакванията на хората в града от мръсен въздух.

„Зеленият град се превръща в някакво лошо място за живеене. Не мога да кажа, че искам затваряне на теца, но нека е цивилизовано. Като искат да печелят пари - нека инвестират в производството така че да не бъде вредно за хората”, коментира Елена Туртова.

Протестът тръгна от центъра на града и спря символично пред един от големите паркове в Димитровград. Хората искат да се вземат мерки срещу предприятията, които тровят въздуха.

От ТЕЦ „Марица” 3 отрекоха тяхната работа да е причина за мръсния въздух в града. Според тях от комините излиза само пара. „Прави са хората да искат по-чист въздух, но категорично отричаме тяхното мнение, че основен замърсител за това, че качеството  на атмосферния въздух не е на нужното ниво, е ТЕЦ „Марица” 3. Контролните органи са тук почти през ден”, заяви Юлиан Семерджиев - юрисконсулт на ТЕЦ „Марица” 3.

Контролните органи вече наложиха санкция на теца заради проблем с единия комин. От утре освен стационарната станция в Димитровград ще бъде поставена и мобилна. „От сега до май имаме 20 превишаване на средночасова норма само на серен диоксид. Нямаме превишение на фини прахови частици, но ние се натъкнахме на една от проверките, включително и в тъмната част на деня, в която имахме най-вероятно посипване като фин дъждец, който се посипва върху нас и върху нашия автомобил”, каза Тонка Атанасова - директор РИОСВ-Хасково.

Прокуратурата също започна разследване за замърсяването на въздуха в Димитровград.

Репортер: Димитър Иванов

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.