Лесничеи мислели, че издирват бракониери, които секат дървета

Бобрите се завърнаха в България. Преди повече от 170 години този вид бозайници е изчезнал от нашите географски ширини. Сега обаче представител на вида е засечен в района на Русенски Лом.

 

 

Лесничеи, които правели оглед край реката, установили, че само за ден са изчезнали някои от дърветата. Горските решават, че през мястото са минали бракониери. Викат подкрепление и започват издирване, защото подозират местни хора. Установяват обаче, че дърветата са странно изрязани и изглеждали по-скоро като прегризани. Веднага докладвали в Лесотехническия университет, а от там категорично заявяват, че става въпрос за бобър. Поставени са фотокапани, които улавят редкия бозайник.  

„Животното има вид на едро агне, защото става на килограми между 20 и 35 килограма. Оказа се много хитър. Доста дълго време ни лъга, докато успеем да го документираме. Няма друг бозайник, който да гризе дърветата по този начин. Събаря ги винаги напречно, забентва реката и прави водно огледало”, разказват учени.

По стъпките му тръгнали два екипа. Които формират и две теории за това откъде се е появил гризачът. „Това е популация, която е нова в нашата територия и най-вероятно произходът е от румънските преселени популации”, смята проф. Начев.

Доста по-критикувана се оказва втората теория – да не са изчезвали никога бобрите от България. След като го откриват след толкова години, специалистите не крият надеждата си: заснетият бобър да не е сам.

Материалите за репортажа са безвъзмездно предоставени за ползване и излъчване от д-р Николай Коджабашев. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.