Компанията разработва и лекарствен коктейл като терапия за защита на хора, които нямат достатъчно силен имунен отгово

Експерименталният лекарствен коктейл с антитела на компанията AstraZeneca успява да намали тежко заболяване или смърт при нехоспитализирани пациенти с COVID-19, показват резултати в проучване на късен етап, съобщи в понеделник британският производител на лекарства, цитиран от Ройтерс.

Лекарството, наречено AZD7442, намалява риска от развитие на тежък COVID-19 или смърт с 50% при пациенти, които са имали симптоми в продължение на седем дни или по-малко, като по този начин препаратът отговаря на основната цел на изпитването.

Даряването на ваксини на AstraZeneca скара здравния министър и ГЕРБ

"Ранната намеса с нашия коктейл от антитела може да доведе до значително намаляване на прогресирането на тежко заболяване, с продължителна защита за повече от шест месеца“, посочи Мене Пангалос, изпълнителен вицепрезидент на научноизследователска и развойна дейност в областта на биофармацевтиците в AstraZeneca.

Компанията ще обсъди данните със здравните власти, добавиха от AstraZeneca, но без да предоставят по-конкретни уточнения.

ЕС и AstraZeneca се споразумяха за доставката на ваксини, прекратяват съдебните спорове

AstraZeneca също така разработва лекарствен коктейл като терапия за защита на хора, които нямат достатъчно силен имунен отговор към ваксините срещу COVID-19.

През миналата седмица компанията поиска спешно одобрение от регулаторните органи на САЩ за използването на това превантивно лекарство срещу коронавируса.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БНР