От компанията са задължени да доставят още 135 милиона дози до края на 2021 г.

ЕС и AstraZeneca постигнаха споразумение, което ще гарантира доставката на оставащите дози ваксина срещу COVID на държавите членки съгласно условията на предварителното споразумение за закупуване, сключено на 27 август 2020 г. Споразумението ще сложи край и на висящия съдебен спор в съда в Брюксел. Това заяви в прессъобщение Европейската комисия.

Фон дер Лайен: AstraZeneca да изпълни задълженията си за доставката на ваксини

Това споразумение предвижда твърд ангажимент от страна на AstraZeneca да достави, в допълнение към 100-те милиона дози, доставени до края на второто тримесечие, още 135 милиона дози до края на 2021 г. (60 милиона дози до края на третото тримесечие и 75 милиона дози до края на четвъртото) и останалите дози (65 милиона) до края на март 2022 г. Това ще сведе общия брой на доставените дози до 300 милиона дози, както е записано в договора.

ЕС изнася милиони дози ваксини въпреки вътрешната криза с доставките

"Днешното споразумение за уреждане на спора гарантира доставката на останалите 200 милиона дози ваксина срещу COVID-19 от AstraZeneca в ЕС. Въпреки че тази седмица достигнахме важния етап от 70 процента пълна ваксинация на възрастното население на ЕС, съществуват значителни разлики в равнищата на ваксинация между нашите държави членки, а продължаващото наличие на ваксини, включително на AstraZeneca, продължава да бъде решаващо. И като най-силен поддръжник на световното сътрудничество и солидарност в областта на ваксините ще продължим да помагаме на останалата част от света. Нашата цел е до края на тази година да предоставим най-малко 200 милиона дози ваксини на държави с ниски и средни доходи чрез международната инициатива КОВАКС. Солидарността по отношение на ваксините е и продължава да бъде нашата запазена марка", заяви комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду.

На държавите членки от ЕС ще се предоставят редовни графици за доставка на оставащите ваксини на AstraZeneca и ще се прилагат ограничени отстъпки в случай на забавяне на дозите.