Висок е и броят на починалите за денонощие

3 471 са новите случаи на COVID-19 у нас. Те са установени след направени 23 480 теста. Положителни са около 15% от изследваните проби. 157 заразени са изгубили битката с болестта за денонощие, сочат данните в Единния информационен портал.

472-ма пациенти остават за лечение в интензивни отделения, а общият брой на хоспитализираните е 5 505. Отчетени като излекувани са 1 862-ма души. Поставени са 5 166 дози от ваксините срещу COVID-19.

Експертите вирусолози не са изненадани от високите цифри, които достигаме в броя на хоспитализираните и заразените с коронавирус. Според директора на НЦЗПБ проф. Ива Христова е твърде възможно да не сме достигнали пика на четвъртата вълна.

„В момента стръмно катерим нагоре заболеваемостта. Предполагам, че пикът предстои. Проблемът всъщност е, че големият брой заболели, съответно предава на още по-голям брой други хора”, посочи проф. Христова. Тя допълни, че според нея тепърва мерките ще бъдат затягани.

На този фон от днес в София-област влизат нови ограничения заради високата заболеваемост. Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия като фестивали и събори. Спират се масовите спортни събития на закрито, а на открито същите се провеждат без публика. Посещенията на кина, театри и други сценични прояви на закрито се допускат само при използване на не повече от 30% от капацитета. Учениците над 5 клас ще учат на ротационен принцип. Засега в София-град по-строги мерки не се предвиждат, заявиха вчера здравните власти.

За разлика от миналата година, когато грипните вируси не успяха да циркулират заради коронавируса, то за тази прогнозата е да има и грипна вълна. Страната ни очаква рекордните 230 000 противогрипни ваксини.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.