Днес Българската академия на науките навърши 152 години

Днес Българската академия на науките навърши 152 години.

"Когато вдигаме книгата, даваме приоритет на знанието, което движи света напред. Страните, които са го приели като приоритет, просперират. Ние трябва да се поучим от тях",това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН.

Той информира, че академиците на БАН са 48 в момента, а по закон те могат да бъдат 80.

За него мястотото на морала в науката е фундаментално, а плагиатството е най-тежкото прегрешение.

"БАН има съществен принос за овладяване на пандемията, ние се редим до лекарите, които бяха най-тежко натоварени", заяви още академик Ревалски.

Той добави, че от БАН са помогнали при създаване на лабораториите, където да се правят тестовете, направени са разработки областта на биомедицината, като много други дейности са били извършени съвсем доброволно от учените.

"Ние направихме прототип за българската ваксина, следващият етап, засягащ реализацията и комерсиализацията, не се прави от БАН", каза академикът за създаването на медикамента.

"БАН е основен експертен център, който подпомага всички институции, включително и в областта на енергетиката, образованието, икономиката, екологията и много други", информира той.

Като най-болен проблем академик Юлиан Ревалски изтъкна липсата на млади хора, които да се занимават с наука, но добави, че има успешни програми за привличането им, които в определени направления работят.

През тази година се отбелязват 100 години от смъртта ан Иван Вазов. За "Денят на живо" научният секретар на БАН доц. Елка Трайкова обясни защо годишнината на Вазов бе включена в програмата на ЮНЕСКО. Според нея това е станало факт, защото творецът е важен не само за нас, но и за европейската култура.

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.