Лидерите са доволни от позицията на МВФ

Ден след като получи подкрепа от изпълнителния съвет на Международния валутен фонд, Кристалина Георгиева заяви, че отново насочва вниманието си към глобалните предизвикателства. Подкрепа към българския икономист изразиха и европейски лидери.

Кристалина Георгиева е категорична, че предстои борба с тежки глобални проблеми. Тя планира да се срещне със служителите на Международния валутен фонд идния понеделник, след първата седмица от годишните срещи на Фонда и Световната банка.

„Международният валутен фонд, с подробна и безпристрастна оценка разгледа доказателствата. Изпълнителният борд заключи, че има пълно доверие в моето управление. Така че мога да продължа да работя със страхотния екип на МВФ и нашите партньори”, заяви Кристалина Георгиева.

Тя каза, че проверката срещу нея не разваля реномето на Международния валутен фонд. Тя обяви, че на данните и класациите, които публикува институцията, може да се има пълно доверие.

От правната кантора, изготвила доклада с обвинения към Кристалина Георгиева обаче смятат, че Съединените щати са се огънали пред натиск от други държави.

 От своя страна Ангела Меркел заяви, че проверката на действията на Георгиева вече е направена и резултатът е ясен.

„Напълно подкрепям решението на борда на МВФ. Кристалина Георгиева беше там и се проведе разследване. Обявиха, че й имат доверие. Аз съм съгласна с това”, заяви Меркел.

В понеделник Управителният съвет на Фонда обяви, че има доверие в стремежа на Кристалина Георгиева да поддържа най-високите стандарти на добро управление и почтеност в МВФ.

За повече информация гледайте видео материалите. 

МВФ РЕШИ: Кристалина Георгиева запазва поста си

Срещата за съдбата на Кристалина Георгиева се отложи

Трусове в МВФ: Обвинения към Кристалина Георгиева

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.