Фондът потвърди, че има пълно доверие в управляващия директор

Управителният съвет на Международния валутен фонд оставя на поста управляващия директор Кристалина Георгиева. Решението е било взето след разглеждане на обвиненията за предполагаем натиск върху служители на Световната банка да променят данни по начин, облагодетелстващ Китай.

"Ройтерс": Обвиненията срещу Кристалина Георгиева ще отпаднат

Твърденията на американската правна кантора "УилмърХейл" бяха, че Кристалина Георгиева е оказала такъв натиск по времето, когато е заемала висок пост в банката. В изявление на финансовия министър на САЩ Джанет Йелън се посочва, че докладът повдига сериозни въпроси, но няма убедителни доказателства за ролята на Георгиева и не се налага смяна в ръководството на Фонда. 

Американски сенатори с писмо до Байдън за Кристалина Георгиева

Управителният съвет потвърди, че има пълно доверие в Георгиева. И заяви, че има доверие в стремежа на българката да поддържа най-високите стандарти на добро управление и почтеност в МВФ. В същото време се планира среща на Управителния съвет, на която ще бъдат обсъдени институционални предпазни мерки, гарантиращи безпристрастността на служителите на международната кредитна институция и възможността за подаване на оплаквания, изразяване на несъгласие и поддържане на отчетност, отбелязва Ройтерс.

Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай

Георгиева благодари на УС за гласуваното доверие и подчерта, че отправените ѝ обвинения са били неоснователни, съобщава Франс прес.

Според Йелън е необходимо да се вземат „активни мерки за засилване на доверието в МВФ и достоверността на информацията”, предоставяна от институцията. Освен това, Георгиева и други лидери на МВФ трябва да декларират отново, че държат на прозрачността в изследванията, анализа и определянето на политиката на фонда.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че напълно подкрепя решението на МВФ за Кристалина Георгиева.

Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.