Това обяви президентът Владимир Путин

Русия е готова да увеличи доставките на природен газ, за да помогне за успокояване на изнервените енергийни пазари в Европа и настоя, че Русия иска цените да са стабилни. Путин говори на международна енергийна конференция в Москва, предаде БТА.

Руският президент отхвърли критиките, че Москва задържа доставките на газ и предизвиква покачване на енергийните цени.

Що се отнася до руско-американските връзки, Путин каза, че отношенията на Русия с администрацията на Байдън са „доста конструктивни" и той лично е изградил „работещи, стабилни отношения" с президента Джо Байдън.

"Газпром" е готов да увеличи доставките за Европа

„Взаимните интереси несъмнено ще доведат до нормализиране на нашите връзки, а американският политически eстаблишмънт ще спре да спекулира за руско-американските отношения във вреда на собствените си интереси”, каза Путин.

Той отхвърли критиките за продължаваща разправа с инакомислещите и с независимите медии в Русия. Руският лидер защити решително руски закон, който изисква онези, които получават финансиране от чужбина и се занимават с политическа дейност, да се регистрират като „чуждестранни агенти”, наричайки го адекватен отговор на американски закон, използван срещу руски медийни организации в САЩ.

Заради цените на газа в Европа: Пет държави поискаха разследване

Критици изтъкват, че руският закон е използван, за бъдат принуждавани руски медии да мълчат, тъй като клеймото „чуждестранен агент” има отрицателно значение и предполага по-силен правителствен контрол.

Запитан днес дали е възможно независимият руски в. „Новая газета” на получилия Нобелова награда за мир журналист Дмитрий Муратов също да бъде обявен за „чуждестранен агент”, Путин отговори, че Муратов не трябва да се тревожи, „ако не нарушава руския закон и не дава повод да бъде обозначен като чуждестранен агент”.

Путин се изказа язвително и за хвърления в затвора опозиционен лидер Алексей Навални, като заяви, че някои хора се опитват „да получи икономически предимства, прикривайки се с политическа дейност”. Както обикновено, Путин не спомена Навални по име.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.