Атина затвори заради очаквани проливни дъждове

Проливните дъждове в Гърция предизвикаха хаос в цялата страна. Лошото време вече взе една жертва, а жителите на много населени места, включително Атина и Солун, продължават да се борят с последиците.

Наводненията в Гърция принудиха хора да се качат на покривите, за да се спасят

Поройните дъждове наводниха пътища и домове в цяла Гърция, а стотици хора да потърсят помощ. На места в рамките само на часове е паднала годишната норма за количеството на валежите. Много от засегнатите райони едва се възстановят от летните горски пожари. 69-годишен мъж беше открит мъртъв на остров Евия. Предполага се, че автомобилът му е бил повлечен от дъждовните води. Преливащи реки наводниха улици и къщи на йонийския остров Корфу, а свлачищата блокираха пътища.

„Водата беше достигнала един метър на рецепцията и навсякъде навън. Всичко стана изведнъж, не можах да направя нищо. Половината гости се оказаха в капан в стаите си, защото не можеха да излязат, заради потопа”, разказа собственикът на хотел Янис Алексакис.

„Каквито и мерки срещу наводненията да бяха предприети, нищо нямаше да спре това бедствие, тази катастрофа”, посочи жителят на Корфу Панайотис Варлис.

Циклон причини проливни дъждове и наводнения в Гърция (ВИДЕО+СНИМКИ)

Заради лошото време, гръцката столица затвори днес обществените услуги и ограничи движението по два основни булеварда. Училищата в областта Атика, където се намира Атина, също са затворени. Служителите в частни компании бяха посъветвани да работят от вкъщи. Обилните валежи продължават на изток, на островите Родос, Кос, Санторини, Миконос и части от Крит, а прогнозите са лошото време да се задържи до неделя.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.