Това анонсираха премиерът Стефан Янев и президентът Румен Радев

България ще опита да отложи крайната дата, на която въглищните централи у нас трябва да затворят. Това анонсираха премиерът Стефан Янев и президентът Румен Радев.

Министър- председателят участва в конференция за зеления преход, заедно със заместник- председателя на Еврокомисията Франс Тимерманс.

Засега в Плана за възстановяване и устойчивост са посочени две години, в които България може да се откаже от въглищните си централи – 2038 и 2040 г. В предстоящите месеци държавата ще направи всичко възможно срокът да бъде удължен. 

„Нашата идея, грижата ни за българската индустрия, за българския бизнес, е да няма изостанали, да няма хора, които не са включени, да няма региони, които не са включени в тази трансформация”, каза Стефан Янев.

Румен Радев: По-дългото действие на въглищните ни централи е моя кауза (ВИДЕО)

„Ще отстояваме при всички положения нашите въглищни централи, защото към момента те дават  нашата автономия, нашата сигурност. Ще направим така, че енергийният комплекс „Марица Изток” не само да се запази, но и да се развива като енергийното сърце на България”, заяви президентът Румен Радев.

От Европейската комисия също изразиха склонност на компромиси. Срещу това обаче ще искат действия.

„Ще разгледаме този план, като имаме предвид, че България има сериозни предизвикателства в енергийния си сектор и че трябва да се гарантира, че те ще се превърнат в успешни мерки”, заяви Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия.

Тимерманс: Растежът трябва да зависи от възобновяеми източници, не от изкопаеми горива

За да се случи плавен преход и въглищните централи да заработят с друга суровина, е предвидена сериозна сума.

„С тези 2,4 млрд. лв. ще можем да адресираме въглищните региони, ще можем да помогнем на хората там, за да създадем едно по-добро и зелено бъдеще”, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов.

А за високите цени на електроенергията и природния газ, прогнозата от Брюксел е, че скоро ще тръгнат надолу.

„Това повишаване на цените на електричеството, което наблюдаваме в момента се дължи изцяло на повишаването на търсенето през последните 25 г., на факта, че по време на COVID някои неща бяха затворени, други бяха отложени.  Отложени бяха редица инициативи за поддръжка на традиционните мощности”, заяви Франс Тимерманс.

Участието на Тимерманс в енергийния форум беше предшествано от протест срещу зелената сделка. Протестиращите разпънаха плакати срещу нея и по време на речта му.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.