Той даде интервюта за 13 издания и заяви, че иска да поправи накърненото доверие между АНП и "зелените"

Новоназначеният канцлер на Австрия Александър Шаленберг заяви, че управляващата коалиция стъпва по тънък лед, но може да продължи да работи заедно след оттеглянето начело й на Себастиан Курц, предаде Ройтерс. Курц се оттегли заради започнало срещу него и още девет души разследване за корупция, подкупи и злоупотреба с доверие.

Шаленберг, който също е член на консервативната Австрийска народна партия на Курц, предприе истинска медийна офанзива този уикенд. Той даде интервюта за 13 издания и заяви, че иска да поправи накърненото доверие между АНП и "зелените", с които тя е в коалиция, и да продължи да управлява до следващите избори, предвидени за 2024 г.

Курц, който отхвърля да е направил нещо нередно, остава лидер на АНП и сега е лидер и на нейната парламентарна група. Опоненти обаче казват, че той ще продължи да контролира политиката в страната, бидейки на тези две позиции.

Новият австрийски канцлер положи клетва (ВИДЕО+СНИМКИ)

"В дългосрочен план сътрудничеството в управляващата коалиция ще проработи само, ако ние подновим фундаменталното доверие", каза Шаленберг пред изданията "Стандард" и "Клайне цайтунг". "Трябва да имаме предвид, че не всичко ще върви гладко, че ще има също и други гласове. Но ако основните играчи постигнат разбирателство, нещата ще проработят. Ние имаме съдържателна управленческа програма. Сега всички ние сме върху тънък лед. Това трябва да е ясно за всички нас", предупреди Шаленберг.

Той призна, че доверието между АНП и зелените няма да се възстанови за една нощ. Шаленберг също така увери, че ще остане на поста си до следващите парламентарни избори и че няма някаква договорка той да се оттегли в полза на Курц, когато разследването срещу последния приключи.

Себастиан Курц подаде оставка

На въпрос кой има последната дума по политиката на правителството - Курц или самият той - Шаленберг, каза, че е положил клетва като канцлер и че ще изпълнява задълженията си. Запитан дали смята, че Курц може да бъде основен партиен кандидат на следващите избори, Шаленберг заяви пред в. "Винер цайтунг": "Предполагам. Аз поех канцлерския пост в извънредна ситуация и моята цел е да върна стабилността".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БТА