От петък здравният документ е необходим за достъп до работно място

Полицията в италианския град Триест използва водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти, протестиращи срещу здравния пропуск. От петък той е задължителен за достъп до работното място, предаде Франс прес.

Десетки полицаи в снаряжение за борба с безредици се изправиха срещу стотици демонстранти, главно докери. Веднага след като здравният пропуск стана задължителен за тях, те започнаха да блокират един от входовете на пристанището.

Полицията успя да освободи подхода към пристанището след няколко часа и изтласка демонстрантите към съседен паркинг.

"За" и "против" въвеждането на задължителни зелени сертификати

В петък докерите бяха обявили стачка, въпреки че имат възможност да си направят тест за COVID-19 безплатно, а акцията им привлече участници и от други градове.

Здравният пропуск, който удостоверява, че притежателят му е ваксиниран, наскоро е излекуван от COVID-19 или има отрицателен тест, в петък стана задължителен в цяла Италия. Това ново изискване предизвика протестни демонстрации на Апенините, но повечето не бяха масови и не доведоха до безредици.

В Триест над 6500 души протестираха в петък във върховия момент на мобилизация.
Макар че 85% от италианците на възраст над 12 години са получили поне една доза ваксина, което им дава право да получат здравен пропуск, се смята, че около 3 милиона работещи италианци не са ваксинирани.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА