Те искат 75% компенсации

Бизнесът и синдикатите на протест. Причината - рекордните цени на тока за индустрията. Те настояват за спешни мерки и  компенсации за засегнатите дружества, сред които има училища, болници и  културни институции. Днес беше постигната нова рекордна цена от 670 лева за мегаватчас.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Заради високите сметки за ток  - бизнесът и синдикатите блокираха пл. „Независимост”. Според тях засегнати са 600 000 потребители, а сметките за септември са скочили двойно. За да не се стигне до фалит на икономиката, те настояха държавата да вземе спешни мерки. Представители на протеста бяха и на среща в Министерския съвет, след нея стана ясно, че са обсъдени различни механизми как да се намали цената на електоенергията занапред, а държавата е поела ангажимент за финансови компенсации, които бизнесът настоява да получи още преди да излязат сметките за октомври.

Властта и бизнесът за цената на тока: Кризата е реална и изисква мерки

Предприемачите искат помощите да са в размер на 75% от разликата между цената на борсата ден напред и 119 лв., която е прогнозната цена на енергийния регулатор. Средствата могат да дойдат от надвзетите суми от енергийните дружества. Протестиращите настояват парите да се изплатят преди сметките за октомври.

 

 

Високата цена на тока на свободния пазар изкара бизнес и синдикати на протест под прозорците на властта. За да дойдат на жълтите павета, Кирил Яков и колегите му пътуват от Бургас. Фирмата, която управлява, се занимава с производство на промишлени вентилатори, а сметката за ток през последните месеци скача 4 пъти.

„В момента работим на 4-дневна работна седмица, правим график да идват в събота, когато независимо, че цените са 30 стотинки, ни изглеждат по-добре от 50 ст.”, обясни Кирил.

 

 

Цената на електроенергията на свободния пазар достига рекордни стойности с всеки изминал ден, а синдикатите се опасяват, че това може да доведе до освобождаване на работници и намаляване на заплати. При липса на мерки от държавата, в някои сектори очакват и фалити.

За да се договорят с държавата за помощ,  бизнес и синдикати влязоха в Министерския съвет и излязоха с поет ангажимент - финансови компенсации.

"Ние връчихме нашия дебитен чек за тричетвърти от разликата от прогнозната цена  и действителната. За месец октомври цената на борсата е 368 лв. за мегават час, само за днес е 482 лв. Пари в бюджета има, трябва да се намери начинът те да стигнат обратно до предприятията и организцаиите, от които са иззети", смята Васил Велев от АИКБ.

 

 

„Борсата се разпада в момента и някой трябва да я възстанови. Защото борса няма да има и няма да има откъде да си купите ток и ще угасне лампата”, предупреди Пламен Димитров от КНСБ.

И бизнесът, и синдикатите остават в протестна готовност. Демонстрация днес имаше и в Русе.

Репортер: Ирена Рашева

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.