Дебатът се разгорещи, заради решение на полския Конституционен съд, което отхвърля ключови части от европейското право

Сблъсък в европарламента. Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обвини Евросъюза в изнудване. Той влезе в остър спор с председателя на Комисията Урсула Фон дер Лайен, която заплаши Варшава със санкции.

Дебатът се разгорещи, заради решение на полския Конституционен съд, което отхвърля ключови части от европейското право.

Комисията проучва в детайли решението на полския Конституционен съд, което отхвърли основния принцип на Евросъюза - а именно, че европейското право е над националното законодателство.

"Изключително съм притеснена. Това решение поставя под въпрос основите на Евросъюза. Европейският правен ред е директно застрашен", заяви Фон дер Лайен.

Еврокомисията ще вземе мерки срещу Полша заради неспазването на върховенството на закона, заплаши Урсула фон дер Лайен.

Масови протести в Полша в подкрепа на еврочленството

Вариантите за действие срещу Полша са три - преразглеждане на решението на полския Конституционен съд, ограничаване на част от правата на Полша като държава-член и спиране на някои от предвидените за страната европейски средства. Полският премиер определи тези мерки като изнудване.

"Процесът днес стигна до момента, в който трябва да се каже "стоп". В Съюза има ясни граници и не трябва да мълчим, когато някой ги преминава", подчерта Моравецки.

Евродепутатите изразиха опасения, че казусът с Полша може да позволи по-лесна политическа намеса в съдебните решения и да наруши целостта на Съюза.

След съдебното решение се заговори, че Полша ще  напусне Съюза, подобно на Великобритания. Премиерът Моравецки обаче нарече слуховете "фалшиви новини".  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.