Новото изискване ще се прилага и за офис работници, журналисти и консултанти

Канадските парламентаристи ще трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, за да работят в Камарата на общините от края на ноември, каза председателят Антъни Рота.

„Правилото влиза в сила от понеделник, 22 ноември 2021 г., хората трябва да бъдат напълно ваксинирани срещу Covid-19, за да бъдат допуснати в Камарата на общините“, каза той в изявление, цитирано от АФП.

Новото изискване ще се прилага не само за членовете на Камарата и техния персонал, но и за офис работници, журналисти и консултанти.

Директивата идва около месец след предизборната кампания, в която задължителните ваксинации бяха обект на ожесточени дискусии.

Премиерът Джъстин Трюдо, който обяви миналата седмица, че кабинетът му ще бъде представен на 26 октомври и че парламентът ще се събере отново на 22 ноември, се обяви в подкрепа на задължителната ваксинация на либералите.

Други политически партии последваха призива на Трюдо, с изключение на лидера на Консервативната партия.

В изявлението на Рота се казва, че хората, които не могат да получат ваксината по медицински причини, ще имат възможност да си правят бързи тестове за COVID-19.

Освен това канадският парламент остава затворен за посетители, а изискването за носене на маска е удължено до януари 2022 г.

Източник: БГНЕС