За това алармират от ООН

Обемът на пластмасовите отпадъци, които попадат в моретата и океаните, може да се увеличи три пъти до 2040 г. Всяка година количествата ще нарастват с 23 – 37 милиона тона. Това са прогнозите в публикувания днес доклад на Програмата на ООН по околна среда, в който се призовават държавите спешно да намалят използването на пластмаса и да въведат стриктен мониторинг в тази област.

Както отбелязват от ЮНЕП, делът на пластмасата в морските отпадъци е 85%, а до 2040 г. обемът на замърсяванията с тях в морските акватории ще се увеличи почти три пъти, добавяйки в океана между 23 и 37 милиона тона. Това означава, че на всеки метър брегова линия ще се падат почти по 50 кг пластмаса, обясняват експертите.

"В резултат на това целият морски живот - от планктона и мидите до птиците, костенурките и бозайниците,- е изложен на риск от отравяне, поведенчески нарушения, глад и задушаване", предупреждават те.

Употребявани защитни маски и ръкавици замърсяват плажовете по света

ЮНЕП обръща също внимание и на сериозните икономически загуби, причинени от замърсяването на моретата и океаните с пластмасови отпадъци. Глобалните щети за туристическата индустрия, рибарството, аквакултурите, включително разходите за почистване на акваторията, варират от 6 до 19 милиарда долара през 2018 г. До 2040 г. „финансовият риск за бизнеса“, свързан с такова замърсяване, може да достигне 100 млрд. долара годишно, ако правителствата изискват от компаниите да възстановят разходите за изхвърляне и рециклиране на отпадъци.

Изпълнителният директор на ЮНЕП Ингер Андерсен заяви, че цитираните в доклада оценки са силен научен аргумент в подкрепа на спешните колективни действия за защита и възстановяване на океаните. Особено опасни са такива замърсявания като микропластиката и химическите добавки, много от които са токсични. Според Андерсен е обнадеждаващ фактът, че проблемите със замърсяването на океаните „бързо привлича общественото внимание” и е важно този импулс да бъде използван и моретата и океаните да станат чисти, здрави и жизнеспособни.

В СВЕТОВНИЯ ДЕН НА РЕЦИКЛИРАНЕТО: За ползите от разделното събиране на отпадъци (ВИДЕО)

Авторите на доклада призовават правителствата незабавно да намалят използването на пластмаса и да трансформира цялата си производствена верига. Освен това, според тях са необходими повече инвестиции в по-активни и ефективни системи за мониторинг за определяне на източниците, обемите и предназначението на пластмасата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС