Полагаме ли достатъчно грижи за чистотата около нас?

Днес е световният ден на рециклирането. Ежедневните отпадъци не остават проблем само на природата и околната среда, защото сме част от заобикалящия ни свят и сме пряко потърпевши от замърсяването.

Преди няколко месеца 10 родни популярни личности се изследваха за опасни химикали, свързани с употребата на пластмасови опаковки за храни и напитки.

"Изследването дава показатели доколко използването на пластмаса влияе на тялото ни", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS певицата Маги Джанаварова.

Изпълнителката добави, че когато пластмасата се затопля, отделя най-много вредни елементи, а някои от тях се задържат за много дълго време в тялото, други по-бързо се изчистват.

Тя сподели, че има заведения в чужбина, коит предлагат храна за вкъщи в посуда, която след това се връща и добави, че сбираа разделно отпадъците си от година.

"Аз съм природосъобразно ориентирана от малка и това е причината да съм така ангажирана към каузата и сега", каза още Маги.

Относно ситуацията с пандемията певицата смята, че изкуството е най-засегнато, а изкуството е сърцето на една нация, без което тя не може да оцелее.

"Този ден се отбелязва за четвърти път, насочихме се към училищата, интересът беше огромен. На децата се предлагат различни уоркшопове, в които им се разяснява какво е разделното събиране на отпадъци и каква е целта. Важно е да се научат от малки на такива навици", това каза в предаването и Румяна Киризиева от Сдружение "BG Бъди активен".

Тя добави, че основната цел е промяна на отношението на децата към замърсяването, защото промяната в навиците на децата ще създаде ново бъдеще.

Румяна Киризева сподели още че в проведено проучване става ясно, че гражданите осъзнават влиянието си върху околната среда, те са сигурни, че от тях зависи промяната, но има разлика между осъзнаването и действията.

Ученици в Шумен събират отпадъци в „умни” контейнери (ВИДЕО)

"Ние сме отговорни за замърсяването, ние като собственици на бизнес, ние, работещи в институции. Има порочен кръг, в който отговорността се прехвърля на някой друг, а всъщност отговорността е лична", бе категорична и Ласка Ненова, Сдружение "BG Бъди активен".  

За нея е нужна споделена отговорност, за да се реши проблемът със замърсяването.

"А личната отговорност също е много важна. Промяната ще започне от нас, а общините и кметовете са отговорни за създаване на подходящата инфраструктура. Бизнесите трябва да инвестират в нови производствени структури, за да може това, което продават, да е възможно най-безопасно", убедена е Ласка Ненова.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.