Лидери поставиха акцент върху зелените сертификати

Втори ден напрежение в политическите среди след новите мерки. Лидери поставиха акцент върху зелените сертификати и изискванията при издаването им.

А след настояванията за оставка на здравния министър отляво и отдясно, се чу ново искане - Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност.

СКЪПИЯТ ТОК: Държавата компенсира бизнеса със 110 лева за мегаватчас

Бившите управляващи от ГЕРБ ще сезират европейските институции заради готвените промени от служебния кабинет и условията за издаване на зелен сертификат.

„Това е един отчаян опит да се залъжат хората, че са получили много голяма част от тях зелени сертификати и могат да се движат свободно. Това не е амбалажна хартия в селска бакалия. Това е европейски документ”, каза бившият здравен Костадин Ангелов.

Борисов показа собствения си сертификат и обвърза случващото се с предстоящия президентски вот.

„Абсолютна недомислица, експертите не искат да се подписват, само подчинените им под натиск. Имам информация, че Радев им е звънял по нощите да ги плаши”, каза лидерът на ГЕРБ.

Атаката към служебната власт коментира премиерът - Стефан Янев.

„Налагал мнение или натиск? Не приемам подобен вид обвинение. Ако някой е казал нешо подобно - да го докаже”, каза Янев.

Според „Има такъв народ” служебния кабиент не се справя ефективно със здравната криза и има пробойни в новата заповед.

„При такова ниско ваксинационно покритие от 20% това въвеждане на зеления сертификат в момента има дискриминиращ ефект. Не съм далеч от мисълта че има противозаконност на част от тази заповед”, каза Радостин Василев.

Цената на тока и мерките срещу COVID скараха Радев и Борисов

А от „Демократична България” поискаха президентът да прекрати кампанията си и да свика Консултативния съвет за национална сигурност.

„Кризата е сериозна и тя изисква по-широка обществена подкрепа. Да бъдат обсъдени всички мерки, за да се търси по-широка обществена подкрепа и консенсус”, каза Атанас Атанасов.

Напрежението заради усложнената ситуация, особено на прага на изборите, може да има последици, смята Христо Иванов.

„Самото правителство всъщност не приложи собствения си план. И това създава едно ниво на хаос. И това е причината поради, която искаме Радев да поеме отговорност и лидерство за своето правителство за начина на въвеждане на мерките”, казва Иванов.

„Направихме необходимото да отложим прилагането на по-строги мерки до последния възможен момент. От позицията, която заемам - съхраняването на човешкия живот, на жизнеността на нацията за мен е основен приоритет и аз съм склонен да понеса цялата политическа отговорност в това отношение“, заяви служебният премиер.