Този път данните показват по-слаб интерес

Министерството на външните работи даде повече информация за гласуването в чужбина и организацията на изборите 2 в 1. Този път данните показват по-слаб интерес на българите зад граница. Общият брой на получените заявления е близо 57 хиляди, за сравнение на вота през месец юли желаещите са били над 70 хиляди. България избира нов президент и нов парламент на 14 ноември.

Гласуваме без зелен сертификат

„Започнахме своевременно подготовката за тези избори, тъй като сроковете изискваха това от нас. Този път изборите в чужбина са малко по-трудни за нас заради евентуален втори вот. Секциите зад граница ще бъдат 860. В около 200 от тях ще се гласува с машини. Нашата прогноза е, че машините ще бъдат над 300. Подадени са малко над 56 000 заявления. Изглежда, че въвеждането на автоматични секции е довело до спад в заявленията”, заяви Иван Кондов.

Според него е възможно процесът да се забави заради дописване на имена в списъците. Днес са получени бюлетините, които се подготвят за изпращане. Те са общо 1.4 млн. Очаква се да пристигнат и машините за гласуване.

„Вече навлизаме в периода на зимата, това може да окаже също влияние. Максимално ранния срок на тяхното изпращане е от основно влияние. Ние сме същия екип, който организира изборите на 4 април и на 12 юли. Всеки път се изправяме пред нови и по-големи трудности, надявам се и сега да ги преодолеем. Нашата молба към ЦИК винаги е била изтеглянето на членовете в СИК, предложени от политическите партии. Този процес винаги е предизвиквал известно напрежение между сънародниците ни в чужбина”, посочи още Кондов.

Той призова партиите да предлагат добре подготвени кандидати, които и преди са участвали в избори. Често са получавани сигнали от български граждани за проблеми.  Получени са и много предложения на организации за по-лесното организиране на изборите. Една от тях е „Доброволци за избори зад граница”. Те са предложили нов начин за комуникация, но такава промяна не е в правомощията на ЦИК.

 

 

Кондов посочи, че на предишните избори е имало проблем със сканирането на протоколите. Този проблем е решен с прилагане на два кода. Протоколът ще е един за двата вида избори ще бъде един. Според Кондов е възможно да има проблем, ако някой от избирателите реши да гласува само за един.

„Най-голямото предизвикателство на тези избори ще бъде, ако има втори тур. От законодателя това не е предвидено, но ние за кратък срок от време ще трябва да изпратим отново бюлетини. Това, което също ни притеснява, е, че ЦИК обмисля вместо да смени софтуера, да изпрати нови машини. Не сме сигурни, че ще можем да доставим навсякъде машини и бюлетини за гласуване за втори тур”, посочи още Кондов.

За първи път 21 души по целия свят са подали заявлението си за гласуване в чужбина на хартия. Всички останали са подали заявлението си по елетронен път. Тази година за първи път се отваря секция и в Бахрейн. В секциите ще се спазват противоепидемичните правила, наложени в конкретната държава.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ 2 в 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.