Част от държавите настояха за промени в начина на купуване на горива

Разногласия между лидерите на Евросъюза заради кризата с цената на енергията. На срещата в Брюксел част от държавите настояха да бъдат направени сериозни промени в начина, по който Европа купува горива.

Радев: Проблемът с поскъпването на енергията е общоевропейски (ВИДЕО)

Испания, Италия и Гърция искат целият блок да договаря обща сделка с доставчиците. Други, сред които Германия и Нидерландия, неодобряват пазарът да се променя генерално заради една краткосрочна криза. 

Фон дер Лайен: Страните от ЕС да премахнат данъците върху енергията

Във финалното си изявление, 27-те приканиха страните-членки да използват набора от мерки, които им изпрати Европейската комисия. Те са базирани на намаляване на данъците върху горивата и държавни субсидии за най-нуждаещите се хора. Брюксел насрочи и извънредна среща на енергийните министри за договаряне на още мерки. 

„Повишението на цените не е само в Испания, а в цяла Европа. Затова искаме общ европейски отговор. Първо - да обсъдим как се формира цената на тока изобщо, защото в момента тя се изкривява от цената на газа. Второ - искаме да се направи всичко възможно газа да се купува с обща сделка, което значително ще повиши тежестта на 27-те в преговорите с други страни. Трето - да се разгледа детайлно ролята на спекулантите, които търгуват с квотите на вредни емисии”, заяви премиерът на Испания Педро Санчес.

„Аз не съм против да договаряме заедно сделката за газа, но ситуацията е много различна в отделните европейски държави. Испания е специален случай, защото се намира на, един вид, енергиен остров. Белгия например е много по-свързана с различни енергийни мрежи”, каза премиерът на Белгия Александер Де Кро.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.