Въпросът ще се дискутира от лидерите на страните-членки утре и вдругиден

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова страните-членки да премахнат данъците върху енергията в опит да омекотят удара от високите цени.

Тя каза това в реч пред Европейския парламент по време на дебати за подготовката на Европейския съвет, където въпросът ще се дискутира от лидерите на страните-членки утре и вдругиден.

Премиерът на Полша обвини ЕС в изнудване

Като заяви, че "Газпром" спазва договорите за дългосрочни доставки на синьо гориво с ЕС, фон дер Лайен добави, че газовият гигант не е отговорил на по-високото търсене, както е направил предишните години. И още:

„Някои мерки могат да бъдат предприети много бързо според сегашните правила на ЕС. Това включва облекчение за бизнеса, особено малките и средни предприятия, чрез държавна помощ, целенасочена подкрепа за потребителите и орязване на енергийните данъци и лостове.

Фон дер Лайен: ЕК работи усилено върху спора РС Македония - България

Искам да напомня, че средно една трета от енергийните цени на едро се определят от пазара, една трета зависи от таксите за инфраструктурата, но още една трета зависи от националните и местни данъци, като в някои страни-членки те достигат 50 на сто. Именно тук държавите могат да реагират много бързо и 20 от тях вече го правят“, каза Фон дер Лайен.

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк призова да се помисли за колективен договор за цените за доставките на газ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.