Лечебното заведение е редуцирало дълговете си към доставчици с 4%

УМБАЛ "Александровска" намали финансовата си загуба с 80% спрямо същия период на миналата година, съобщиха от болницата.

Лечебното заведение е редуцирало дълговете си към доставчици с 4%, а приходите от основна дейност са нараснали с 32%, сочат данните от финансовия отчет за деветомесечието.

Оздравителните мерки, които предприе ръководството на УМБАЛ „Александровска“ вече дават резултат. Целта на тези стъпки бе да се стабилизира финансовото състояние и да се гарантира устойчиво развитие на лечебното заведение. Така благодарение на положените усилия болницата приключи деветмесечието на 2021г. с намаление на текущата загуба с 80% спрямо същия период на миналата година или с 3 624 000 лв. Общите задължения към доставчици са намалени с 4% или с 1 696 000 лв. спрямо същия период на миналата година. Това показват данните от финансовия отчет и отчета за дейността на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД за периода януари-септември 2021г., които бяха разгледани и приети на заседание на Съвета на директорите.

Директорът на „Александровска”: Все повече млади хора и деца карат тежък COVID-19

На първо място лечебното заведение отчита, че е намалило разходите за поддръжка на оборудване и софтуер, за почистване, пране и стерилизация, за телефони, интернет, пощенски и куриерски услуги, както и разходите за командировки и представителните разходи.

„Александровска” спира временно плановите прием и операции

Увеличени са разходите за персонал, най-вече за сметка на изплатени възнаграждения на персонала и на специализантите, на допълнителни плащания за извършени трансплантации (за 2021г.), съгласно условията и реда, предвидени в Наредба №29 от 2007г., а така също и възнаграждения от платени медицински услуги, съгласно Вътрешните правила на лечебното заведение за стимулиране на персонала, ангажиран в борбата срещу COVID-19.

Приходите от основна дейност са увеличени с 32% или с 12 878 000 лв. Използваемостта на леглата е увеличена с 18 пункта спрямо същия период на миналата година, броят на преминалите болни е нараснал, също както и броят на реализираните леглодни.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС