От съсловието се срещнаха с президента и здравните власти

Повече пари за фармацевтите на първа линия поискаха от съсловието им на среща при държавния глава. От своя страна Румен Радев и здравните власти обещаха, че въпросът им ще бъде обсъден и ще бъдат търсени решения. Първа линия в битката с COVID-19 не е само за медицинските работници, казват фармацевтите.

Фармацевти сигнализираха за проблеми с лекарствата по Здравна каса

„Фармацевтите са специалисти на първа линия, контактуват с болни хора и, за съжаление, се разболяват, а има и смъртни случаи”, казва Николай Костов. И поискаха допълнително заплащане за първа линия.  В момента за COVID рецепта здравната каса плаща по 2 лева, а лекарствата са без надценка.

„С 2 лв. аптеката не може да покрие в никакъв случаи рискът, на който си изложен”, смята фармацевтката Евгения Димитрова. Затова Фармацевтичния съюз поиска среща с президента. Част от исканията им вече са обсъдени със Здравното министерство и Надзора на Здравната каса.

Костов: Рецепти за безплатни лекарства срещу COVID-19 в момента не се издават

„Въпрос на сметки е. Смятам, че ще бъде възможно и за определен брой рецепти това да стане реално и до края на годината”, посочи зам.-министър Александър Златанов.

Исканията на съсловието ще бъдат от обсъдени и от надзорния съвет на здравната каса. Друг проблем за фармецевти и пациенти е и новата система за отпускане на реимбурсирани лекарства по електронен път. Тя позволявала много грешки, които след това създават проблеми. А понякога грешките могат да струват скъпо.

„Рецепта за 26 000 лв. падна заради разменени числа в номера на протокола. Докторът е сгрешил, което може да се случи на всекиго”, обясни главният секретар на Фармацевтичния съюз Димитър Маринов. По време на срещата страните се разбраха, че системата може да претърпи корекции.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.