Страната огласи списък с възможни санкции

Франция огласи списък със санкции, които може да влязат в сила от 2 ноември, ако не бъде постигнат достатъчен напредък в предизвикания от Brexit спор за риболова между нея и Великобритания. Париж добави, че работи и по втори кръг санкции, който може да засегне електроенергийните доставки за Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

Франция заплаши да спре тока на Великобритания

Франция може да затегне граничния и санитарния контрол за стоките, идващи от Острова, да не допуска британски риболовни плавателни съдове до някои свои пристанища, както и да засили проверките на камионите, пътуващи от и до Обединеното кралство, заявиха в съвместно комюнике министерствата на морските и европейските въпроси на Франция.

Френските рибари разполагат само с половината от нужните им разрешителни, за да ловят риба в британски води, като според Париж тези документи им се полагат по право след Brexit, заяви в сряда френският правителствен говорител Габриел Атал. 

Големи опашки по бензиностанциите във Великобритания заради недостига на шофьори

"Търпението ни се изчерпва", добави той и подчерта, че една от мерките може да се отнася до френските електроенергийни доставки за Великобритания. Помолен да коментира ситуацията, говорителят на на британския премиер Борис Джонсън заяви: "Важно е да се подчертае, че 98% от разрешителните за риболов са издадени".

Френският министър на европейските въпроси Клеман Бон пък заяви по време на изслушване в парламента, че Париж може да засили граничните проверки за стоките от Великобритания, ако положението с риболовните разрешителни не се подобри. "Нашата цел не е да налагаме тези мерки, а да получим разрешителните", добави Бон.

Спорът се върти около издаването на разрешителни за риболов в териториалните води от шест до 12 морски мили от британското крайбрежие, както и във водите около остров Джърси, владение на британската корона в Ламанша. По-рано тази година напрежението около ситуацията накара Франция и Великобритания да изпратят свои кораби към бреговете на Джърси. 

Ще се справи ли Великобритания с недостига на шофьори?

Британският министър по въпросите на Brexit Дейвид Фрост, цитиран от Ройтерс, посочи, че Лондон ще обмисли следващите си стъпки и ще поиска спешни разяснения от Париж по темата. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.